PERUSTIETOJA AIKIDOSTA

Kenelle aikido soveltuu?

Aikidon harjoittelun voi aloittaa Turku Aikikain junioriryhmässä 6-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, mutta yli 50-vuotiaiden on syytä aloittaa harjoittelu kevyesti ja rauhallisesti. Aikido mahdollistaa harjoittelun lapsesta aivan 70-vuotiaaksi saakka. Esimerkiksi Japanissa vanhimmat harjoittelijat ovat noin 70-vuotiaita.

Aikido soveltuu tytöille ja pojille, miehille ja naisille. Hyvää fyysistä kuntoa ei tarvita, peruskurssilla kunto kasvaa sopivasti jokaisen omien edellytysten tahdissa. Turku Aikikaissa keskimääräinen harjoittelijoiden ikä on noin 25 vuotta.

Jos kärsit vakavista selkä-/ niskavaivoista tai polvikivuista, aikido ei ehkä ole paras lajivalinta. Harjoitteet saattavat pahentaa vaivojasi.

Vartalo- ja asetekniikkojen peruspiirteitä

Aikidon tekniikat perustuvat pääosin hyökkääjän painopisteen hallintaan. Niihin sisältyy yleensä alkuhorjutus, jota seuraa esimerkiksi käsivarren niveliin kohdistuva lukko ja lopuksi hallinta. Aikidon harjoittelu aloitetaankin erilaisten sidontatekniikoiden opettelusta. Heittotekniikoissa käytetään oikeaa ajoitusta, jotta voidaan murtaa hyökkääjän tasapaino ja heittää hänet pienimmällä mahdollisella voimankäytöllä tatamille. Hyökkääjä kanavoi heiton energian pyörähtämällä kuperkeikan kaltaisen ukemin.

Harjoittelussa voidaan käyttää puisia aseita; puumiekkaa (bokken), keppiä (jo) ja puukkoa (tanto). Puumiekalla ja kepillä voidaan harjoitella yksin lyöntiharjoituksia tai sarjoja (kata). Lisäksi aseeton puolustaja ottaa vastaan hyökkäyksiä aseelliselta hyökkääjältä tai päinvastoin. Asetekniikoita voidaan myös harjoitella parin kanssa, jolloin molemmilla on puumiekka tai keppi. Oikea etäisyys ja ajoitus korostuvat aseharjoittelussa.

Juniorit

Turku Aikikain junioriharjoitukset on suunnattu 6-13-vuotiaille. Lajin opettelu tapahtuu leikkien, pelien ja erilaisten ryhmäkisailujen muodossa. Alkuverryttely, kaatumisharjoittelu, jalkatyöskentely ja aikidotekniikat kehittävät notkeutta, liikkuvuutta ja lihaskoordinaatiota. Harjoittelu tukee lasten luontaista kehitystä ja opettaa heille sosiaalista kanssakäymistä eri-ikäisten lasten kanssa.

Juniori-aikidossa varsinaiset aikidotekniikat ovat yksinkertaistettuja ja helppoja. Uuden vyöarvon suorettuaan lapset saavat vyönsä päihin erivärisiä nauhoja, ”natsoja”. Vaikeusastetta kasvatetaan iän karttuessa. Noin 13 ikävuoden tienoilla juniorit voivat siirtyä harjoittelemaan aikuisten ryhmään.

Vaikka harjoituksissa noudatetaan budolajeille ominaista kuria, voi välillä myös nauttia liikkumisen riemusta pyörimällä, hyppimällä tai kieriskelemällä pehmeällä tatami-matolla opettajien valvovan silmän alla. Harjoittelu on valvottua ja turvallista, sillä ohjaajina toimivat kokeneet opettajat ja apuohjaajat.

Harjoitusasu ja varusteet

Aikidon harjoittelun voi aloittaa verryttelyhousuilla ja T-paidalla. Mukana on hyvä olla myös varvastossut, jotta jalat pysyvät puhtaina matkalla pukuhuoneesta tatamille. Viimeistään peruskurssin loputtua on aika hankkia harjoituspuku. Aikidossa käytetään samankaltaista valkoista harjoituspukua kuin judossa. Myös muut budolajeissa käytetyt puvut (esim. karatepuvut) sopivat aikidon harjoitteluun.

Kolmannen kyu-arvon suoritettuaan aikuiset saavat käyttää aikidolle tunnusomaista mustaa housuhametta, hakamaa. Myöhemmässä vaiheessa aikidoka voi hankkia itselleen omat harjoitusaseet, bokken-puumiekan ja jo-kepin. Alkeisvaiheessa aseita voi lainata dojolta.





Turku Aikikai Ry
Esite 2008